Απόψυξη κοτόπουλου

Οι απόψυξη κοτόπουλου μπορεί να γίνει με τρείς τρόπους:

  1. Απόψυξη στο Ψυγείο: Είναι ο καλύτερος τρόπος βραδείας απόψυξης, γιατί η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου δεν επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Η απόψυξη με τον τρόπο αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 30 ώρες. Ένα ολόκληρο κοτόπουλο μπορεί να χρειαστεί πάνω από 24 ώρες για να ξεπαγώσει με αυτό τον τρόπο, ενώ τα φιλέτα  ξεπαγώνουν σε λίγες ώρες. Μετά την απόψυξη το κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 1 με 2 ημέρες.
  2. Απόψυξη με Κρύο Νερό: Όταν χρησιμοποιείτε νερό για την απόψυξη αυτό πρέπει να είναι κρύο. Εμβαπτίστε το κοτόπουλο στο κρύο νερό και αφήστε το για 30 λεπτά. Στην συνέχεια αλλάξτε το νερό και ξανά τοποθετείστε το κοτόπουλο στο κρύο νερό για άλλα 30 λεπτά. Το νερό πρέπει να αλλάζει κάθε 30 λεπτά. Ο χρόνος αποψύξεως συνήθως είναι 1 ώρα εξαρτάται όμως και από το μέγεθος του κρέατος οπότε μπορεί να κυμανθεί και στις 2 με 3 ώρες η απόψυξη σε νερό.
  3. Απόψυξη με Μικροκύματα: Είναι ο ταχύτερος τρόπος αποψύξεως του κοτόπουλου. Ολοκληρώνεται εντός μερικών λεπτών. Για το λόγο αυτό το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως. Ο λόγος είναι ότι η θερμοκρασία  ανεβαίνει αρκετά και σε μερικά σημεία ανεβαίνει κοντά στο μαγείρεμα οπότε υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων.