Κανόνες υγιεινής για το κοτόπουλο

Το κοτόπουλο, όταν είναι νωπό εμπεριέχει βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες όταν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες. Είναι όμως πολύ εύκολο να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Κατ αρχάς θα πρέπει να περιορίσουμε την ικανότητα των βακτηρίων να πολλαπλασιάζονται. Αυτό μπορεί να γίνει όταν σιγουρευτούμε ότι το νωπό κοτόπουλο δεν πρέπει παραμείνει πολύ ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ή σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 4οC.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πως η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα μικρόβια, απλά σταματάει τον πολλαπλασιασμό τους για όσο καιρό βρίσκεται το κρέας σε συνθήκες ψύξης. Το νωπό κοτόπουλο προτείνεται να μην έρχεται σε επαφή με άλλα τρόφιμα και ειδικά με ήδη μαγειρεμένα ή με όσα τρώγονται ωμά, όπως τα λαχανικά. Είναι πιθανό να συμβεί κάποια επιμόλυνση όταν το νωπό κοτόπουλο ή ακόμα τα ζουμιά του έρθουν σε επαφή με αυτά τα τρόφιμα.

Ένα καλό κοτόπουλο διατηρείται σε θερμοκρασία κάτω από 4oC για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του αλλά και για να εμποδιστεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Όταν λοιπόν κάνετε τα ψώνια σας, ελέγξτε η συσκευασία κοτόπουλου που επιλέξατε να είναι κρύα.  Το κοτόπουλο είναι καλό να είναι το τελευταίο πράγμα που βάζετε στο καρότσι πριν την πληρωμή στο ταμείο. Αν σας είναι εύκολο να τοποθετείτε το κοτόπουλο μαζί με τα υπόλοιπα ευπαθή τρόφιμα μέσα στο χώρο του αυτοκινήτου που κλιματίζεται. Η επισήμανση αυτή αφορά περισσότερο τους μήνες του καλοκαιριού, δεν πρέπει να τοποθετείτε το κοτόπουλο στο πορτ παγκάζ γιατί εκεί η θερμοκρασία είναι σημαντικά υψηλότερη.