Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών, μουστάρδας και τυριού
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Υλικά:
- 2 στήθη φιλέτα κοτόπουλο χωρίς πέτσα
- 1/2 φλ. τσαγιού για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 400 γρ. λευκά φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 1 1/2 φλ. τσαγιού κρασί ή ζωμό κοτόπουλου
- 2 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
- 1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
- 2 κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση Dijon)
- 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- αλάτι πιπέρι
- λίγα φρέσκα φυλλαράκια μαϊντανού για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Βάζετε τα στήθη κοτόπουλου ανάμεσα σε μεμβράνη ή λαδόκολλα και τα χτυπάτε με το ειδικό εργαλείο ή με την ανάποδη ενός κατσαρολιού για να λεπτύνουνκαι να έχουν πάχος 1 εκ. Τα κόβετε κατά μήκος στη μέση και τα αλατοπιπερώνετε.
- Σε ένα πιάτο βάζετε το αλεύρι και “ταμπονάρετε” τα στήθη κοτόπουλου και από τις δύο πλευρές, φρονίζοντας να τινάξετετο περίσσευμα αλευριού.
- Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ζεσταίνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθούν σοτάρετε το κοτόπουλο για 5 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.(Δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν τελείως τα στήθηδιότι θα μαγειρευτούν πλήρως αργότερα.) Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και τα αφήνετε στην άκρη.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτετε στο τηγάνι τα μανιτάρια. Τα αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετετο σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό και σβήνετε με το κρασί.
- Πασπαλίζετε με το θυμάρι και ξύνετε με σπάτουλα τα καψαλισμένα κομμάτια κοτόπουλου στη βάση του τηγανιού. Ξαναβάζετε το κοτόπουλο στο τηγάνι και σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά. Αφαιρείτε πάλι το κοτόπουλο από το τηγάνι και ρίχνετε στο τηγάνι τη κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα και τη παρμεζάνα και ανακατεύετε στη φωτιά μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Βάζετε και το κοτόπουλο στο τηγάνι, το σκεπάζετε με τη σάλτσα. Το αφήνετε 2 λεπτά και μετά σερβίρετε τα στήθη, περιχύνοντάς τα με τη κρεμώδη σάλτσα μανιταριών. Απολαύστε τα με σπαγγέτι ή πιλάφι ή πουρέ.