Μαρινάρισμα

Μαρινάρισμα είναι η διαδικασία της εμβάπτισης τροφίμων σε συχνά όξινο υγρό με μπαχαρικά πριν το μαγείρεμα. Η προέλευσης της λέξης υπαινίσσεται τη χρήση της άλμης στην διεργασία οξίνισης , η οποία οδήγησε στην τεχνική της προσθήκης γεύσεις με εμβάπτιση σε υγρό. Το υγρό αυτό, η «μαρινάδα», μπορεί να είναι είτε όξινο (φτιαγμένο με συστατικά όπως ξύδι, χυμό λεμονιού ή κρασί) ή ενζυματικό (φτιαγμένο με συστατικά όπως ανανάς, παπάγια ή ακτινίδιο). Εκτός από αυτά τα συστατικά, μια μαρινάδα συχνά περιέχει έλαια, βότανα και μπαχαρικά για περαιτέρω γεύση των τροφίμων.

Χρησιμοποιείται συνήθως για βελτίωση της γεύσης στα τρόφιμα και για να μαλακώσει τα σκληρότερα τεμάχια κρέατος. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει δευτερόλεπτα ή ημέρες. Διαφορετικές μαρινάδες χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές κουζίνες.

Ο χρόνος για το σωστό μαρινάρισμα

 Μαρινάρετε πάντα σε καθαρά γυάλινα σκεύη και σε χαμηλές θερμοκρασίες προς αποφυγή αλλοίωσης ή επιμόλυνσης (τα κρέατα μπορεί να περιέχουν βακτήρια τα οποία μεταδίδονται στη μαρινάδα). Μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά σκεύη ή αλουμινόχαρτο γιατί μπορούν να δώσουν μεταλλική γεύση στο φαγητό σας.

Ο χρόνος παραμονής της μαρινάδας δεν πρέπει να είναι υπερβολικός γιατί το κρέας θαα ξανασκληρύνει. Ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με το κρέας. Το κρέας του κοτόπουλου είναι ευαίσθητο και αν το παρακάνετε κινδυνεύετε να χάσετε εντελώς τη γεύση του γιατί θα υπερισχύει η μαρινάδα, άρα φτάνουν 1-4 ώρες.