Κοτόπουλο
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Το κοτόπουλο αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεϊνών, σημαντικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6, η οποία είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επίσης το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β3, η οποία είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των τροφών, την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, του δέρματος και των νεύρων. Η έλλειψη βιταμίνης Β3 μπορεί να προκαλέσει πελλάγρα , μια νόσο που χαρακτηρίζεται από συχνές διάρροιες, δερματοπάθειες, φλεγμονή της στοματικής κοιλότητας και άνοια. Ένα γεύμα κοτόπουλου μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το 36% των ημερησίων αναγκών του σε βιταμίνη Β6 και το 72% των ημερησίων αναγκών του σε βιταμίνη Β3.
Ένα άλλο πολύτιμο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι το σελήνιο. Ένα γεύμα κοτόπουλου μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το 40% των ημερήσιων αναγκών του σε σελήνιο. Η συγκεκριμένη ουσία θεωρείται πως έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τη δράση των ελεύθερων ριζών όπως επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καλή λειτουργία του θυροειδούς αδένα.
Τέλος, το κοτόπουλο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο, ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη και την καλή υγεία των δοντιών και των οστών. Σημαντική είναι και η συμβολή του στην καλή λειτουργία των νεφρών και του νευρικού συστήματος. Ένα γεύμα κοτόπουλου μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το 36% των ημερησίων αναγκών του σε φώσφορο. Επίσης το κοτόπουλο είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο και σε βασικά αμινοξέα που δε μπορεί να σχηματίσει από μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός.
Διατροφική Αξία
Ο παρακάτω πίνακας διατροφικών στοιχείων αφορά την περιεκτικότητα 100 γραμμάρια μαγειρεμένου κοτόπουλου, το οποίο περιέχει 165 θερμίδες (32 από τις οποίες αφορούν σε λίπος).
| Γραμμάρια |
Συνολικό λίπος | 4 |
Κορεσμένο λίπος | 1 |
Χοληστερόλη | 0,85 |
Νάτριο | 0,74 |
Σάκχαρα | 0 |
Πρωτεΐνες | 31g |
Ο Παρακάτω πίνακας περιγράφει την διατροφική αξία του κοτόπουλου ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.
| Θερμίδες | Πρωτεΐνες (gr) | Νάτριο (mg) | Χοληστερίνη (mg) | Συνολικό λίπος (gr) |
Στήθος κοτόπουλο ψητό | 180 | 26 | 25 | 80 | 9 |
Στήθος κοτόπουλο ψητό, χωρίς πέτσα | 120 | 24 | 65 | 70 | 1.5 |
Κοτόπουλο φιλέτο, ποσέ | 90 | 18 | 50 | 55 | 5 |
Στήθος κοτόπουλο στη σχάρα, μαριναρισμένο με δεντρολίβανο και βαλσάμικο ξύδι | 110 | 24 | 125 | 65 | 1.5 |
Μπούτι κοτόπουλο, χωρίς πέτσα | 96 | 18 | 80 | 95 | 4 |
Μπούτι κοτόπουλο ψητό, χωρίς πέτσα | 130 | 23 | 80 | 80 | 4 |
Φτερούγα κοτόπουλου ψητή | 190 | 18 | 50 | 115 | 13 |
Κοτολέτες ψητές | 140 | 19 | 40 | 85 | 7 |
Κοτόπουλο ολόκληρο, ψητό | 200 | 19 | 40 | 90 | 14 |
Το κοτόπουλο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη. Περισσότερα από τα μισά λίπη που περιέχει, είναι ακόρεστα , τα οποία στην πραγματικότητα, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Συνήθως το δέρμα του κοτόπουλου περιέχει τα περισσότερα λίπη, γι αυτό καλό είναι το κοτόπουλο να μαγειρεύεται αφού έχει αφαιρεθεί η πέτσα του. Επίσης καλό είναι να μαγειρεύετε το κοτόπουλο χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος ή λάδι.