Κοτόπουλο με λουκάνικα & χυλοπίτες

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Υλικά:

  • 1,2 κιλά μπούτια κοτόπουλου
  • 130 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, κομμένο σε μεγάλο καρέ
  • 120 γρ. πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε μεγάλο καρέ
  • 120 γρ. πιπεριές κίτρινες, κομμένες σε μεγάλο καρέ
  • 280 γρ. ντομάτες, κομμένες σε όγδοα
  • 8 γρ. ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • 4 γρ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. σκόρδο, σε σκελίδες
  • 150 γρ. κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μεγάλο καρέ
  • 15 γρ. χυμός λεμονιού
  • 3 γρ. ξύσμα λεμονιού
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 600 γρ. ζωμός κοτόπουλο
  • 400 γρ. γάλα
  • 250 γρ. χυλοπίτες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. γραβιέρα
  • 50 γρ. κεφαλοτύρι
  • 50 γρ. τσένταρ

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο

  1. Σε ένα ταψί προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το λουκάνικο, τη ντομάτα, σκόρδο, ξύσμα και χυμό λεμονιού, τα βότανα, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  2. Αλατίζουμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε ελαιόλαδο και το τοποθετούμε στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε στους 160°C για 50 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα το κοτόπουλο και να ροδίσουν τα λαχανικά.

TIP: Σε τέτοιου είδους φαγητά που ψήνονται στον φούρνο είναι σημαντικό να μην παραγεμίζετε το ταψί με λαχανικά, για να ψηθούν σωστά.

Για τις χυλοπίτες

  1. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τις χυλοπίτες και προσθέτουμε ζωμό από κοτόπουλο, αλάτι και γάλα. Ενώ μαγειρεύονται οι χυλοπίτες σε μέτρια θερμοκρασία, τις ανακατεύουμε συχνά αλλά όχι συνέχεια για να μην κολλήσουν, και μόλις αρχίζει να βράζει το μείγμα χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  2. Τρίβουμε στον τρίφτη τσένταρ, γραβιέρα και κεφαλοτύρι ή κάποιο άλλο τυρί που λιώνει εύκολα. Μόλις χυλώσουν οι χυλοπίτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ενσωματώνουμε τα τυριά. Προσθέτουμε βούτυρο.

Για το πιάτο

Σε ένα πιάτο σερβίρουμε τις χυλοπίτες και από πάνω τα λαχανικά με το λουκάνικο και το μπούτι κοτόπουλου. Για το τελείωμα ρίχνουμε λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Περισσότερες Συνταγές